Elämä on koko ajan enemmän mobiilin varassa

Elämä muuttuu koko ajan enemmän ja enemmän digitaaliseksi, ja mobiililaitteiden käyttö arjessa on nykyisin koko ajan enemmän osa arkea ja eräänlainen normi. Vielä kymmenen vuotta sitten ei voitu edes haaveilla kaikesta siitä, mitä nykyisin puhelimilla voi tehdä. Muistatko itse ajan, kun puhelimella pystyi vain soittamaan sekä lähettämään maksimissaan 160 merkin tekstiviestejä? Hinnat luonnollisesti olivat kalliit. Näiden kännyköiden suurin viihde oli matopeli, jota pelattiin ja paljon. Voidaankin sanoa, että tuosta -90 luvun hittituotteesta, eli kännykästä on otettu aimo harppaus.

Nykyisin nettimaailmassa on kaikki asiat. Jos haluat maksaa laskuja, skannaat vain laskun viivakoodin ja maksat laskun verkkopankissasi. Mutta koska nykymaailmassa perinteinen valuutta ei ole riittävää, on myös virtuaalivaluutta suuressa suosiossa. BitIQ puolestaan pitää huolen, että virtuaalivaluuttojen parissa kaupankäynti tapahtuu automaattisesti, joten edes siitä ei tarvitse murehtia. Lähes kaikki onkin nykyisin joko automatisoitua, tai hyvin helppoa.

Uutiset ja media mobiilisti

Uutiset ja media ovat nykyisin helposti saatavilla. Lehteä ei tarvitse tilata kotiin, jotta sen voi lukea. Lähes jokaisella lehdellä on oma nettisivunsa ja usein myös mobiilisovellus. Uutisia pystyykin lukemaan oikein helposti ilmaiseksi. Ne uutiset, jotka ovat maksumuurin takana, löytyvät usein netistä kuvakaappauksina. Toki tätä ei saisi tehdä, että jakaa kuvakaappauksia, mutta niin tehdään. Sosiaalisessa mediassa myös puhutaan paljon polttavimmista uutisista, kuten Afganistanin tilanne, korona pandemia sekä mikä tahansa muu ajankohtainen aihe.

Myös lähes kaikki ohjelmat ovat mahdollisia katsoa niin sovelluksilla puhelimesta kuin suoraan telkkarista. Vaikka televisio ei olisi yhteydessä antenniin tai kaapeliin, niin äly-TV:llä voi ohjelmat silti nähdä. Uutispimentoa ei enää olekaan siksi, että ei voi tilata lehteä, vaan siksi ettei halua lukea uutisia, sillä käytännössä jokaisella yli 6 vuotiaalla suomalaisella on älypuhelin.

Pankkitunnuksilla voi hoitaa paljon

Lähes jokaisella laitteella pääsee niin omia pankkiasioita hoitamaan, oli kyseessä sitten laskujen maksu tai lainan hakeminen. Verkkopankkitunnuksilla tunnistautuminen katsotaan myös lähes joka puolella vahvaksi tunnistautumiseksi. Omilla verkkopankkitunnuksilla pääseekin hoitamaan internetissä omia vero asioita, poliisin kanssa asioimisesta ison osan, DVV:n kanssa asioimisen sekä esimerkiksi Maahanmuuttoviraston kanssa asioimisen. Onkin huomattavasti nopeampaa hoitaa asiat verkossa kuin käymällä virastoissa. Pankkitunnukset toimivatkin lähes kaikkeen. Oli sitten ajatus avata uusi pankkitili, hakea lainaa, maksaa laskuja, hoitaa vero asioita tai mitä tahansa, niin verkkopankkitunnuksilla onnistuu lähes kaikki. Nykyisin useimmat virastot eivät palvele fyysisesti, vaan verkkoasiointiin kehotetaan.

Myös terveydenhuoltoon liittyvät asiat ovat mahdollista hoitaa omilla verkkopankkitunnuksilla. Verkkopankkitunnuksilla voi esimerkiksi varata lääkärin aikoja terveysaseman sivustolta sekä lukea omia lääkärin tekstejään OmaKanta palvelusta. Tämän lisäksi on olemassa erilaisia digiklinikoita, kuten esimerkiksi Mehiläisen digiklinikka, jonka ansioista ei lääkärille tarvitse lähteä vaan asian voi hoitaa puhelimitse tai videopuhelun avulla sekä chatilla ja kuvilla. Helppoa ja vaivatonta sekä nopeaa. Jos lääkäri ei voi potilasta auttaa ilman tutkimusta, hänet ohjataan hakeutumaan lääkärin fyysiselle vastaanotolle.

Vapaa-aika ja työ

Myös vapaa-aika sekä työ ovat usein älylaitteiden varassa. Toiset pelaavat nettikasinoilla, toiset pelaavat taas esimerkiksi Candy Crushia tai pulmapelejä. Myös esimerkiksi lenkkeilyssä on mukana urheilusovellukset, jotka mittaavat vauhtia, matkaa ja kaloreita. Tämän lisäksi puhelut ja kokoukset hoidetaan Teamsin, Zoomin ja Meetsin avustuksella. Kaiken kaikkiaan moneen asiaan tietokone onkin hyvin oleellinen. Oli sitten kyseessä työpuhelut tai vapaa-aika ja rentoutuminen. Kuitenkaan vielä ei voi fyysistä työtä muuttaa mobiilille, eikä myöskään juoksulenkkiä. Mutta molemmissa on älypuhelin jo vahvasti osana. Mobiili onkin osa arkea ja elämää kaikilla osa-alueilla.

Comments are closed.