Ruletin suosio ei perustu voittokertoimiin

Ruletti on yksi vanhimmista ja suosituimmista kasinojen pöytäpeleistä. Sitä voi nykyisin pelata verkossakin, niin livepelinä videoyhteydellä kuin virtuaalipelinäkin. Kuinka rulettia sitten oikein pelataan ja onko se kannattavaa?

Ruletin pelimerkit

Koska rulettia pelataan perinteisesti pöytäpelinä usealla pelaajalla, jokaiselle pelaajalle annetaan eriväriset pelimerkit, jotta heidän vetonsa erottuvat toisten vedoista. Joskus pelinvetäjä voi kysyä haluaako pelaaja tehdä vain sisä- tai ulkovetoja, viitaten veikkausten asettamiseen joko pelkille sisäalueella oleville numeroille tai pelkille ulkoreunan isommille veikkauskohteille. Jos jotkut pelaajat valitsevat vain sisä- tai ulkovedot, voivat he käyttää saman värisiä pelimerkkejä ilman, että ne menevät sekaisin. Näin tehdessään pelaaja tosin rajaa itsensä pois osasta veikkausmahdollisuuksia, joten se ei ole kovin järkevää. Useissa muissa lautapeleissä eri väriset kolikot edustavat eri vetopanoksien arvoja, mutta ruletissa väri kertoo yksinomaan sen, kenelle pelaajista kyseiset kolikot kuuluvat. Vetojen suuruuden pelaaja saa päättää itse ilmoittamalla sen pelinvetäjälle.

Vetojen asettaminen

Perusvetojen asettaminen on yksinkertaista. Asetat vain pelimerkin tai useamman onnekkailta tuntuville väreille, numeroille tai seteille. Se, miten todennäköisesti näistä voittaa, on huomattavasti monimutkaisempaa. Jos pelaaja veikkaa vain väriä, on voittotodennäköisyys 50 prosenttia, sillä pelissä on vain kaksi väriä (punainen ja musta). Samalla todennäköisyydellä pelaaja voi veikata myös parillista tai paritonta lukua, tai lukua lukujoukon alkupäästä tai loppupäästä. On kuitenkin yleistä, että kokemattomat pelaajat veikkaavat vain tiettyä yksittäistä lukua ja siinä kohtaa voittamisen todennäköisyys putoaakin alle kolmeen prosenttiin. Tältä ja väliltäkin löytyy veikkausvaihtoehtoja: pelaaja voi veikata tiettyä numerosarjaa eri skaaloissa – mitä pienempi määrä numeroita, sitä epätodennäköisemmin voittaa – tai yhdistellä näitä eri veikkauskategorioita haluamallaan tavalla. Kuten vedonlyönnissä aina, palkinnot ovat sitä suuremmat mitä epätodennäköisemmin voitto osuu kohdalle. Pienempiä voittoja saa helpommin.

Kannattaako rulettia pelata

Ihan ensimmäisenä sääntönä rulettistrategioissa on, että kannattaa ehkä jättää pelaamatta. Ruletti on yksi niistä peleistä, joissa voittaminen ei ole kovin todennäköistä. Jos pelaaja asettaa helpon vedon, ei hän voita paljoa ja voi silti yhtä todennäköisesti hävitä. Jos hän asettaa haastavamman vedon, voivat voitot kohdalle osuessaan olla suuria, mutta häviäminen on huomattavasti todennäköisempää.

Rahahäviöiden arvioidun määrän voi laskea esimerkiksi verkossa käytettävissä olevilla keskimääräisen rahahäviön laskurilla, johon voi syöttää halutun pelin, vetoperiaatteen ja käytettävät rahasummat. Laskuri sitten kertoo miten paljon rahaa keskimäärin häviät kyseisellä asetelmalla valitsemassasi pelissä.

Pelatessa vedot kannattaa asettaa mahdollisimman pieniksi. Ruletin hidas pelinkulku saattaa innostaa pelaajia korottamaan vetojaan lisäjännityksen luomiseksi, mutta ruletin voittokertoimilla se ei ole suositeltavaa. Lisäksi erilaiset laskukaavat näyttävät, että muut vedot ovat kannattavampia kuin viiden numeron veto, joten sitä kannattaa vältellä.